Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 12. do 18. februarja 2022

21.02.2021 izpod peresa

Od 12. do 18. 02. 2022

 

Potrošniki z malo manj skrbi o prihodnji rasti cen

 

Slovenski potrošniki umirili svoja pričakovanja o prihodnjem gibanju cen

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila v februarju 2022 na mesečni ravni za 3 odstotne točke višja, kar je bilo precej skladno z našimi pričakovanji (rast v višini 2 točk). Dvig vrednosti kazalnika zaupanja na mesečni ravni so povzročila bolj optimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za 8 odstotnih točk) in finančnega stanja v gospodinjstvih (za 7 odstotnih točk). To je po naši oceni posledica pričakovanj o umiku preostalih zajezitvenih ukrepov kot tudi pričakovanj o rasti plač.

Bolj pesimistična so bila pričakovanja potrošnikov glede večjih nakupov (za 3 odstotne točke). Kazalnik mnenja potrošnikov glede trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca. Kazalnik gibanja cen v zadnjih 12 mesecih je dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2008. To pomeni, da vedno več potrošnikov občuti višanje cen. Precej pomembnejši je kazalnik gibanja cen v prihodnosti. 43 % potrošnikov meni, da bodo naraščale hitreje, kar je najmanjši odstotek po septembru 2021. Tretjina jih meni, da bodo cene naraščale po enaki stopnji (37 % v januarju 2022), 14 % pa, da po nižji stopnji kot v preteklosti (največ po marcu 2021).

 

Konec leta je avtomobilska industrija že okrevala

Decembra 2021 se je industrijska proizvodnja v EU-27 povečala za 0,7 %, v območju evra pa celo nekoliko hitreje (kar je neobičajno), in sicer za 1,2 %. K mesečni rasti je najbolj prispevala rast proizvodnje kapitalskih dobrin (+2,6 % v območju evra), kar pripisujemo pretežno okrevanju avtomobilske industrije zaradi izboljšanja dobavljivosti nekaterih komponent. Med državami članicami je bila rast visoka na Irskem (+10,3 %), v Litvi (+6,2 %) in v Luksemburgu (+5,1 %), s padci pa so se soočili na Češkem (-2,9 %), v Avstriji (-1,1 %) in Italiji (-1,0 %). V Nemčiji je rast znašala 1,1 % (prav toliko kot v Sloveniji) in je bila že tretji zaporedni mesec pozitivna. V celotnem letu 2021 je bila v EU-27 višja za 8,2 %, v območju evra za 7,8 %.

 

Trdni podatki v gradbeništvu slabši tudi decembra

Realna vrednost opravljenih gradbenih del je bila decembra nižja za 6,4 % medletno oziroma za 2,2 % nižja kot novembra, kar je bilo skladno z našo oceno (-3 %). Mesečno je bil visok padec del pri stavbah (-9 %) in gradnji inženirskih objektov (-7 %). V celotnem letu 2021 so nas trendi močno razočarali (-5,6 % manj gradbenih del v 2021), pri čemer smo podcenili padec pri gradnji poslovnih stavb. Vseeno ocenjujemo, da bodo kasnejši popravki podatkov znatni in predvsem pozitivni.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Gradbenih dovoljenj manj od pričakovanj, predvsem pri poslovni stavbni gradnji
  • Višje cene surovin potisnile območje evra v primanjkljaj
  • Decembrska zaposlitvena mrzlica presenetila največje optimiste
  • Posojilna dejavnost se je ob zaključku leta nekoliko okrepila
  • Rast decembrske plače v zasebnem sektorju presenetila
  • Visoka rast uvoza blaga razpolovila presežek tekočega računa
  • Januarske podražitve so bile številne
  • Prodaja novih vozil konec leta močno zaostajala za letom 2019
  • Cene storitev pri proizvajalcih v zadnjem četrtletju brez sprememb
  • Ifo napoveduje konec podpor do konca marca 2022 v Nemčiji
  • Dogodki v tekočem tednu: gospodarska klima v Sloveniji

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere, zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, dohodninska reforma, geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi.

Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

    Analitika v medijih

17. 02. 2022 Tudi v zasebnem sektorju se krepijo pritiski za dvig plač  Vir: Dnevnik 
16. 02. 2022 Okrogla miza PwC-ja: Slovenija iz koronske krize izšla kot zmagovalka Vir: Rtvslo.si 
16. 02. 2022 Slovenski direktorji so bolj kot tuji prepričani o rasti prihodkov podjetij, ki jih vodijo Vir: Finance 
15. 02. 2022 Konflikt z vrsto slabih posledic za EU Vir: Delo

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights


 


Fotogalerija