Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 29. januarja do 4. februarja 20221

04.02.2021 izpod peresa

Od 29. 01. do 04. 02. 2022

 

Rast cen v januarju v območju evra presegla pričakovanja

 

Januarska rast cen presenetila (skoraj) vse

Januarja 2022 se je rast cene v območju evra (HICP metodologija) presenetljivo še povečala (srednja ocena na Reutersu: +4,4 % glede na januar 2021), in sicer za 5,1 % (decembra so bile cene medletno višje za 5,0 %). Naša napoved je bila med 41 institucijami med najbolj natančnimi (5,2 %), kljub temu da je bila najvišja. Tako velik faktor napake osrednja ocena ni beležila že dolgo (institucije smo napovedi oddale do 26. januarja 2022), kar je posledica precejšnjih razlik v modelih prenosa cen surovin in energentov na končne cene blaga in storitev. Januarja 2022 je bila medletna rast cen najvišja v Litvi (+12,2 %), Estoniji (+11,7 %), na Slovaškem (+8,5 %) in v Belgiji (+8,5 %).

Glede na predhodni mesec (december 2021) so bile cene višje za 0,3 %. Cene energentov (predvsem električne energije, zemeljskega plina, tudi nafte) so bile višje za 6 %, medtem ko so se cene industrijskih proizvodov celo presenetljivo znižale (za 2 %). Razlog za padec teh cen v tem trenutku ni jasen (podrobni podatki niso na voljo). Cene storitev so bile nespremenjene, cene hrane, alkohola in tobaka pa so bile v povprečju višje za 1,1 %.

Med 18 državami območja evra (podatki za Slovenijo bodo na voljo 7. 2. ) je bila mesečna rast cen najvišja na Slovaškem (+3,6 %), v Litvi (+1,8 %), Belgiji (+0,9 %) in Nemčiji (+0,9 %). V Španiji, Grčiji, na Irskem in Malti pa so cene celo upadle. Povprečna rast cen na Slovaškem naj bi v 2022 znašala 4 %, pri čemer upoštevajo povprečno ceno nafte brent v letu 2022 v višini 57 USD za sodček (https://www.mfsr.sk/files/archiv/40/DBP_2022_master_web.pdf). Kaj konkretno je bilo v ozadju cen v januarju na Slovaškem, v tem trenutku ni jasno, ocenjujemo pa, da gre za odraz rasti cen energentov, ki so v tej državi delno regulirane.

 

V začetku leta so se zamude pri dobavah v nemški industriji znižale

V nemški predelovalni dejavnosti sta se je z zamudami pri dobavah surovin in polproizvodov soočali dve tretjini podjetij, kar je bilo manj kot decembra (82 %). Izboljšala se je situacija v tekstilni industriji (iz 87 % na 45 % podjetij), tudi v avtomobilski (padec s 93 na 78 % podjetij). Proizvodnja električne opreme (90 % podjetij) ostaja odprta tem tveganjem, kot tudi proizvodnja opreme za tisk, obdelavo podatkov, strojev in opreme.

 

Polovica nemških zaposlenih med vsemi, ki bi lahko, delala od doma

Ifo institut je ocenil, da je potencialno delež delovnih mest v Nemčiji, ki se lahko opravlja na daljavo, 56 %. V januarju 2022 so ocenili, da je vsaj del časa delalo od doma 28 % zaposlenih, kar je bilo podobno kot decembra 2021 in za 3 odstotne točke manj kot marca 2020. V storitvenem sektorju je januarja delalo od doma 39 % zaposlenih, v industriji petina, v distribuciji prav tako, v gradbeništvu 8 % in v trgovini na drobno 7 %.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Po prvih ocenah BDP v EU-27 po pričakovanjih analitikov
  • Rast storitvenega indikatorja v Sloveniji presenetila
  • Pričakovanja v evropskem gradbeništvu precej boljša
  • V začetku leta turistična gospodarstva spet bolj prizadeta
  • Cene v Nemčiji se umirjajo, a vendar porasle bolj od pričakovanj
  • Decembrska prodaja na drobno v Nemčiji razočarala
  • Nemci v januarju že lažje do izdelkov
  • Cene industrijskih izdelkov v predelovalni dejavnosti z nižjo rastjo
  • Izvoz blaga decembra še enkrat višji od ocene
  • Anketna brezposelnost vztrajno nižje
  • Banke v območju evra naklonjene financiranju
  • Financiranje danes pretežno ni več izziv za podjetja
  • Območje evra še vedno z visokim optimizmom glede gibanja v industriji
  • V Kazahstanu gospodarsko razpoloženje po padcu boljše
  • Zamude pri dobavah v obeh Amerikah precej bolj akutne kot v Evropi
  • Velika znamenja optimizma v japonski industriji
  • Število registriranih brezposelnih poraslo manj kot običajno
  • Dogodki v prihodnjem tednu: decembrska industrijska proizvodnja

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere, zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko intenzivna podjetja, dohodninska reforma, geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi.

Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim testni dostop

 

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 

 


Fotogalerija