Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 15. do 21. januarja 2022

21.1.2021 izpod peresa

Od 15. do 21. 1. 2022

 

Cene nafte vnovič povečujejo cenovne pritiske

 

Cene nafte kljubujejo pričakovanjem o njihovem znižanju

Po novembrskem (80,8 USD) in decembrskem (74,3 USD) padcu cen nafte je postalo jasno, da je bilo to le začasnega značaja. Cena nafte brent se je povzpela nad 88 USD za sodček, na najvišjo vrednost v zadnjih sedmih letih, kar je blizu naši oceni za povprečje leta (85 USD), medtem ko je glavnina institucij še pred nekaj meseci ocenjevala, da bo njena cena v 2022 upadla na okoli 70 do 75 USD. Pospešek ceni je dal napad na skladiščne zmogljivosti v Združenih arabskih emiratih. Geopolitične napetosti na vzhodu Evrope in skrbi glede zadostnih prostih zmogljivosti za črpanje v državah OPEC so prav tako prispevale k visoki ceni. Dvig cen nafte bo ponovno prispeval k rasti medletne inflacije v vseh državah. Ameriške dvoletne obveznice so zaradi pričakovanj o 4 dvigih obrestnih mer v 2022 izgubile na vrednosti ter se je njihov donos do dospelosti povzpel nad 1 % prvič v zadnjih dveh letih. Analitiki sicer niso poenoteni, ali bo FED dejansko izvedel 3-kratni dvig obrestne mere v 2022 ali pa bo ta manj ali bolj pogost. Donos do dospelosti 10-letne nemške državne obveznice je na drugi strani prvič postal pozitiven.

 

Zaupanje slovenskih potrošnikov presenetljivo brez poslabšanja

Kazalnik zaupanja potrošnikov je januarja 2022 ostal nespremenjen (decembra se je nekoliko okrepil), kar je bilo bolje od naših pričakovanj (padec za 2 indeksni točki) in potrjuje, da ekstremen dvig okužb z omikronom ni dodatno zarezal v optimizem slovenskih potrošnikov (ta je bil za 2 točki nižji od dolgoletnega povprečja). Razlog za to so verjetno tudi nekatere spremembe, povezane s skrajšanjem obdobja karantene. Med kazalniki, ki ga sestavljajo, sta se izboljšala pričakovanje glede gospodarskega stanja (za 5 odstotnih točk) in glede večjih nakupov (za 3 odstotne točke). Rast kazalnika zaupanja potrošnikov je preprečil padec kazalnika pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu (ta se je poslabšal za 4 odstotne točke) in trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu (nižji za 3 odstotne točke). 

Glede na oktober 2021 (četrtletna raziskava) so se izboljšala pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja (za 3 odstotne točke) in pričakovanja glede izboljšave stanovanja (za 2 odstotni točki). Pričakovanja glede nakupa avtomobila pa so se za 2 odstotni točki poslabšala. Mnenje potrošnikov glede prihodnjega gibanja cen se ni bistveno spremenilo. Polovica jih meni, da bodo cene naraščale hitreje; 37 %, da bodo naraščale po enaki stopnji (4,9 % v decembru); 8 % pa, da bodo naraščale po nižji stopnji. Še 6 % jih meni, da bodo ostale približno enake kot sedaj, 1 % pa meni, da bodo upadle. Več v prilogi.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Okrepljena ocena za realno gospodarsko rast in inflacijo Slovenije v 2022
  • Padec cen nafte v decembru je umiril cenovna gibanja pri proizvajalcih
  • V novembru 1.600 delovnih mest več
  • Kitajski BDP v 2021 z visoko rastjo, rast cen zelo zmerna
  • Ocene aktualnega stanja slabše, prihodnosti svetlejše
  • Poslovna stavbna gradnja bo v 2022 močno okrevala
  • Spremembe v nabavnih verigah visoke v nemški industriji gume in plastike
  • Dogodki v prihodnjem tednu: prva ocena ameriškega, španskega in francoskega BDP za 2021

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere, zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, dohodninska reforma, geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi.

Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim testni dostop

 

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 



Fotogalerija