Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 27. novembra do 3. decembra 2021

3.12.2021 izpod peresa

Od 27. 11. do 3. 12. 2021

 

Nepojasnjeno nizka rast BDP v 3. četrtletju 2021

 

Gospodarska rast v 3. četrtletju se je po prikazanih podatkih upočasnila

Po prvi četrtletni oceni se je slovenski BDP v 3. četrtletju 2021 povečal za 1,3 % glede na predhodno četrtletje (prilagojeno za sezono in koledar), kar je bilo razočaranje glede na našo oceno o 2,6-odstotni rasti. V EU-27 se je BDP v tem obdobju okrepil za 2,1 %, kar je bilo predvsem posledica višje rasti v nekaterih večjih gospodarstvih (Italija, Francija, Španija). Ob tem ne smemo pozabiti, da je bila rast v Sloveniji prisotna že v 1. četrtletju (v Sloveniji: 1,5 %, v EU-27: -0,1 %), medtem ko je bila v 2. četrtletju precej podobna tisti v EU-27 (v Sloveniji: 1,9 %, v EU-27: 2,0 %). Ne glede na šibko rast v 3. četrtletju, je bila povprečna rast po desezoniranih podatkih v prvih treh četrtletjih pri 7,8 % (po izračunih Statističnega urada RS 7,4 %, upoštevaje razlike v sezoni in koledarju). Ocenjujemo, da bo tudi v zadnjem četrtletju 2021 BDP zrasel vsaj za 1,3 % (medletno bo višji za 2 % glede na 4. četrtletje 2020), kar pomeni, da bo letna rast pri 6,3 %, kar je naša osrednja ocena. Pri tem vnovič poudarjamo, da bo mogoča revizija podatkov (predvsem druga) lahko pomembno spremenila prvo oceno letne rasti BDP (objavljena bo februarja 2022) in rasti na četrtletni ravni, zato neka poglobljena analiza četrtletnih trendov vsebinsko ni smiselna.

Več in bolj podrobno v prilogi spodaj.

 

Energetska inflacija prevladuje še naprej

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so bile novembra 2021 na letni ravni v povprečju višje za 4,6 %, na mesečni ravni pa za 0,7 %. Letno inflacijo so najbolj višale podražitve naftnih derivatov (39 % dviga), Po 0,4 odstotne točke k letni rasti cen so prispevali še dražja toplotna energija (za 55,2 %), avtomobili (za 6,7 %), storitve v restavracijah in hotelih (za 6,2 %), oblačila in obutev (za 5,3 %) ter stanovanjska in gospodinjska oprema (za 5,0 %). Na drugi strani so med pocenitvami najbolj izstopali cenejši izdelki in storitve iz skupine komunikacije (za 3,5 %); ti so letno inflacijo znižali za 0,2 odstotne točke. Blago je bilo v enem letu dražje za 6,2 %, storitve za 1,5 %.

Cene življenjskih potrebščin so bile v novembru 2021 povprečno za 0,7 % višje kot v oktobru 2021, kar je nekoliko manj od oktobrske rasti (+0,9 %). Podražili so se predvsem pogonska goriva (dizel za 4,8 %, bencin za 3,8 %) ter oblačila in obutev (za 2,6 %) in k mesečni inflaciji prispevali po 0,2 odstotne točke (vsaka od teh kategorij). Izraziteje so se podražili še toplotna energija in stanovanjske najemnine (za 8,2 %), tobak (za 2,6 %), počitniški paketi (za 1,9 %), avtomobili (za 1,2 %) ter stanovanjska in gospodinjska oprema (za 0,8 %); naštete podražitve so k inflaciji prispevale po 0,1 odstotne točke. Pocenila se je hrana (kljub poplavi medijskih prispevkov o skorajšnjem dvigu cen), in sicer za 0,6 %, in mesečno inflacijo ublažila za 0,1 odstotne točke. Za 0,2 odstotne točke so jo ublažile še vse preostale novembrske pocenitve. Blago je bilo novembra dražje za 1 %, storitve za 0,2 %. 

Več in bolj podrobno v prilogi spodaj.

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Novembrska rast cen presenetila prav vse, celo največje pesimiste
  • Višje uvozne cene zemeljskega plina ključne pri dvigu uvoženih cen proizvodov
  • V proizvodnji se cene proizvedenih izdelkov še povečujejo
  • Padec obsega prodaje v gostinstvu v septembru presenetil
  • Trgovci z naftnimi derivati oktobra prodali realno za tretjino več kot septembra, prodajalci vozil manj
  • V svetovni predelovalni dejavnosti nič novega
  • Sestavljeni indeksnabavnih managerjev v območju evra
  • Mesečna stopnja anketne brezposelnosti nezanesljiv kazalnik
  • Dogodki v prihodnjem tednu: izvoz in industrijska proizvodnja v oktobru
Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 


 

Fotogalerija