Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 3. do 9. julija 2021

9.7.2021 izpod peresa

Od 3. do 9. 7. 2021

 

Dvig ocen gospodarske rasti spremljajo zametki 4. vala

 

S predpostavkami o nizkem številu okužb Evropska komisija z vse bolj optimističnim pogledom v prihodnost

Evropska komisija (EK) je v sredo, 7. julija, objavila svojo poletno napoved, kjer je zvišala oceno za rast BDP v območju evra za leto 2021 s 4,3 % na 4,8 % (za leto 2022 s 4,4 % na 4,5 %) ter za inflacijo (z 1,7 % na 1,9 % v 2021 in z 1,3 % na 1,4 % za leto 2022). Pri Sloveniji je bil pozitiven popravek rasti med večjimi. Namesto prej predvidenih 4,9-odstotne rasti v 2021 naj bi ta bila celo 5,7-odstotna, za leto 2022 pa se je napoved rahlo znižala (s 5,1 na 5 %). Konsenz neodvisnih institucij je pri 4,7-odstotni rasti BDP v 2021 in 4,4-odstotni v letu 2022, kar dejansko pomeni, da je optimistični pogled oddelka ECFIN na EK med najvišjimi. K pozitivni reviziji rasti so EK vodili podatki o minimalnem znižanju BDP v 1. četrtletju, zdravstvena slika, ki se izboljšuje, in skladno s tem umik zajezitvenih ukrepov v državah članicah. Med večjimi tveganje v svojem pogledu vidijo tveganja odziva gospodinjstev in podjetij na spremembe v zajezitvenih ukrepih in učinek umika podpornih ukrepov. Težave pri dobavah surovin in polproizvodov so po njihovi oceni začasne narave in bodo vplivale le na omejeno število industrijskih sektorjev. Ena ključnih predpostavk pri napovedi je tudi predpostavka o zajezitvenih ukrepih. Ti so v povprečju najmanj omejujoči po septembru 2020 in naj bi se v 2. polovici leta še sproščali, vendar naj bi bili nekateri v veljavi še do konca 2021 in v začetku 2022. V luči rasti novih okužb z novimi variantami virusa ugotavljamo, da ta scenarij v napoved ni vključen.

Porabniki jekla, bakra in aluminija tudi v juniju zelo optimistični

Poslovna pričakovanja (in proizvodnja) v velikih porabnikih izdelkov iz jekla so se izboljšala tudi v juniju, in sicer na najvišjo vrednost po decembru 2010. Nova naročila so se dvignila na 8-mesečni vrh. Najvišjo rast novih naročil so sicer beležili porabniki jekla iz Azije. V ZDA in Evropi je bila rast nekoliko nižja. Že peti zaporedni mesec se krepi zaposlovanje. Prvič po osmih mesecih se je povečala zaloga surovin pri jeklarjih, kar bi moralo zajeziti pritisk naraščanja cen pri železovi rudi, sicer ključni surovini v jeklarski industriji. Precej podobna dinamika je bila pri največjih porabnikih bakra. Raven naročil se je junija najbolj povečala v Evropi. Na eni strani primanjkuje bakra in bakrenih polproizvodov, na drugi strani pa podjetja pod vtisom napovedi o njihovi višji rasti cen oblikujejo tudi varnostne zaloge teh materialov, kar dodatno vpliva na visoke cene (s tem to tudi znižuje verjetnost prihodnjih dvigov cen). Veliki porabniki aluminija se soočajo s podobnimi skrbmi kot porabniki jekla in bakra. Evropske in ameriške družbe se soočajo z večjimi zamudami pri dobavah kot azijske, zaloga naročil je porasla najbolj po marcu 2011.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Cene življenjskih potrebščin le počasi navzgor
  • Majska rast prodaje na drobno visoka po padcu v aprilu
  • Presežek na tekočem računu največji z bivšo članico EU
  • Kaj pomeni sprememba denarne politike ECB?
  • Cene nafte brent še vedno višje
  • Dogodki v prihodnjem tednu: kitajski BDP
Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights


Gospodarska zbornica, Analitika GZS
Dimičeva 13, 1504 Ljubljana, T: 01 5898 291, F: 01 5898 100, analitika@gzs.si

Vaše podatke smo zbrali iz javno dostopnih virov ali v okviru opravljanja dejavnosti Gospodarske zbornice Slovenije in jih uporabljamo v skladu z določili 72. člena ZVOP-1 in ZEPT-1B. Svoje podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali izbris oziroma prekličete to soglasje. Nastavitve, na katere vrste sporočil ste naročeni, in odjavo lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo »Sprememba nastavitev prejemanja e-novic in odjava«.

[GDPR_TEKST]

Fotogalerija