Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 17. do 23. aprila 2021

23.4.2021 izpod peresa

Od 17. do 23. 4. 2021

 

Sproščanje ukrepov tudi v gostinstvu

 

Marca 1. mesečna medletna rast BDP po enem letu padcev

Zavod RS za zaposlovanje je v sredo (21. 4.) objavil zadnje neuradne podatke o številu brezposelnih. Njihovo število se je znižalo pod 80.000. Umik velikonočnega mehkega »lockdown-a« je vodil v vnovično rast zaposlovanja.  

Promet tovornih vozil na slovenskih avtocestah je bil v 2. tednu aprila v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 manjši za 16 %. Razlog je bil tudi v drugačni razporeditvi praznikov.

Marca je poraba električne energije za enakim obdobjem predkriznega leta 2019 zaostajala za 4 %. To je po naši oceni tudi okviren približek nižje vrednosti BDP glede na 2019, medtem ko je bila rast glede na marec 2020 pri 2 %, kar pomeni, da se je marca medletni BDP po 12-ih mesecih upadanja vendarle pričel povečevati. Nedvomno lahko podobno pričakujemo aprila in maja (še višjo rast). V nadaljevanju prikazujemo obseg tekočih kazalnikov glede na obdobje 2019, ker to ustrezneje odraža aktualno raven dinamike v ekonomiji glede na predkrizno raven. Poraba elektrike je bila v tednu med 5. in 9. aprilom v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 manjša za 9 %. Glede na primerljivi teden leta 2019 je bila poraba v Avstriji, Franciji in Italiji manjša za okoli 8 %, v Nemčiji in na Hrvaškem pa je bila večja za 1 % (vir: UMAR).

S koncem aprila se dodatno sproščajo nekateri ukrepi. Vrtovi in terase gostinskih lokalov se bodo v soboto, 24. aprila, lahko odprli po vsej državi, v regijah na rumenem seznamu bodo lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov. Od ponedeljka, 26. aprila, bodo z določenimi omejitvami začeli obratovati tudi nastanitveni obrati. Od petka, 23. aprila, je dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami. Dovoljeno je zbiranje do 10 ljudi, ki niso člani skupnega gospodinjstva, kar velja tudi za javne prireditve. Ocenjujemo, da bo to v luči šolskih počitnic (26.-30. april) spodbudilo rast domačega turizma.

Gradnja stavb s pospeškom

V prvih treh mesecih leta 2021 je bilo izdanih 1.476 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je 17 % več, kot jih je bilo izdanih v prvih treh mesecih preteklega leta. Za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih 22 % več, za nestanovanjske stavbe pa 13 % več. Ta podatek ni najbolj zanesljiv indikator gibanja gradbenih del, vendar ocenjujemo, da je dober napovedovalec dinamike pri stanovanjskih stavbah, pri nestanovanjskih pa nekoliko manj (ne pričakujemo rasti v 2021 glede na 2020).

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Potrošniki slabše volje zaradi velikonočnega »lockdown-a«
  • Gostinci februarja še odpuščali, v aprilu bodo že zaposlovali
  • Cene industrijskih proizvodov na domačem trgu precej višje kot na tujem
  • Obrestni izdatki navzdol kljub rasti dolga
  • Gradbena aktivnost v februarja še šibka
  • Dogodki v naslednjem tednu: cene v aprilu in prva ocena BDP v 1. četrtletju za EU-27 in ZDA
Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 


Fotogalerija