Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 20. do 26. marca 2021

19.3.2021 izpod peresa

Od 20. 3. do 26. 3. 2021


Gospodarska klima višja kljub pričakovanjem o novem zaostrovanju ukrepov

 

Krepitev gospodarstva v 2. tednu marca

Medletni upad industrijskega odjema elektrike (veliki industrijski porabniki) se je februarja v primerjavi s prejšnjimi meseci drugega vala epidemije nekoliko poglobil, poslovnega pa zmanjšal. Industrijska poraba elektrike je bila februarja medletno nižja za 8,1 % (v zadnjih treh mesecih lanskega leta v povprečju za 3,7 %, januarja letos za 6,5 %). Ti podatki so presenetljivi, saj je bila denimo industrijska proizvodnja v januarju medletno višja za 1,8 % (poraba električne energije v zadevnem mesecu je bila nižja za 6,5 %), medtem ko je optimizem v industriji visok že zadnjih nekaj mesecev. Na podlagi teh razlik sklepamo, da se krepi predvsem del industrije, ki je energetsko manj intenziven (elektro, farmacevtska, avtomobilska industrija).

Medletni upad poslovnega odjema, kamor se pretežno uvrščajo storitvene dejavnosti in trgovina, se je februarja ob delni sprostitvi zajezitvenih ukrepov nekoliko zmanjšal (12,1 %), saj je bil januarja ob zaprtih nenujnih storitvah in trgovinah okoli 14-odstoten. Gospodinjska poraba elektrika je bila februarja zaradi manjše mobilnosti prebivalstva medletno višja (7,7 %).
 
Več v prilogi: o porabi elektrike; prometu tovornih vozil na slovenskih cestah; številu registriranih brezposelnih

Več zajezitvenih ukrepov ni skalilo optimizma v območju evra

Sestavljeni (kompozitni) kazalnik zaupanja nabavnih managerjev v območju evra je marca narasel na 8-mesečno najvišjo vrednost (52,5, še februarja pri 48,8). K temu sta prispevala tako indikator storitvenega dela gospodarstva (rast s 45,7 na 48,8) kot industrije (rast iz 57,6 na 63,0). V industriji je bil optimizem celo najvišji po letu 1997. Vsekakor izgleda, da usklajena ekspanzivna fiskalna politika po vsem svetu vodi v visoko rast povpraševanja po različnih industrijskih izdelkih. Cene blaga naj bi rasle najhitreje v zadnjih 10 letih, kar naj bi bilo tudi posledica preobremenitve dobavnih verig. Industrija v območju evra naj bi že drugi zaporedni mesec zaposlovala. Pri tem je pomembno, da so se okrepila naročila tudi v Franciji.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • UMAR ohranja ugodne srednjeročne obete za gospodarsko rast
  • Razpoloženje potrošnikov ni skazilo krepitve kazalnika gospodarske klime (kazalnik gospodarske klime, zaupanje v predelovalnih dejavnostih, kazalnik zaupanja v gradbeništvu, kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih)
  • Cene stanovanjskih nepremičnin skladno s pričakovanji z rastjo
  • IFO »ohladil« prognozo nemške rasti v 2021, dvignil pričakovanja v 2022
  • Avtomobilska industrija pred cunamijem naročil?
Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights


Fotogalerija