Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 20. do 26. februarja 2021

26.2.2021 izpod peresa

Od 20. do 26. feb. 2021


Ugoden učinek koledarja znižal padec BDP v 2020 na 5,5 %

 

Slovenski BDP v 2020 nižji le za 5,5 %

Prva objava slovenskega BDP za leto 2020 je bila nad našimi pričakovanji (-6 %), saj naj bi se v celotnem letu skrčil le za 5,5 % (realno) oziroma za 4,3 % (nominalno). Padec potrošnje gospodinjstev (55 % BDP) v višini 9,8 % je bil ključen pri padcu BDP. Zaradi nižjega padca izvoza (-8,7 %) od uvoza (-10,2 %) je prispevek neto izvoza pozitivno vplival na povečanje BDP (za 0,4 odstotne točke). Potrošnja države je bila višja za 1,8 %, medtem ko so se investicije skrčile za zmernih 5,8 %. Od tega so bile investicije v osnovna sredstva nižje za 4,1 %, manjše zaloge pa so vplivale na nižji BDP v takšni višini (0,4 odstotne točke), kot ga je neto izvoz povečal. Med dejavnostmi se je dodana vrednost najbolj skrčila v drugih storitvenih dejavnostih (kultura, šport, osebna nega ipd.), in sicer za 20 %, v trgovini in gostinstvu (za 11 %) ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (-9 %). V finančnih in zavarovalniških dejavnostih se je celo povečala za 5,7 %, medtem ko je bila na podobni ravni v sektorju poslovanja z nepremičninami in gradbeništvu. Ugoden učinek koledarja je prispeval kar 0,6 odstotne točke k nižjem padcu kot sicer (6,1 %), kar je posledica manjšega števila dela prostih dni v 2020 glede na 2019.

Ocenjujemo, da je verjetnost, da bo kasnejša revizija podatkov pokazala nekoliko večji padec, višja. Prav tako je zaradi nižjega padca naša ocena o 5-odstotnem odboju rasti previsoka, v kolikor bo končna ocena spremembe BDP tudi potrjena (spreminja se lahko še nekajkrat v naslednjih petih letih). Ob upoštevanju tega, je ocena rasti BDP med 4 in 4,5 % v 2021 precej realnejša.

Splošna krepitev optimizma v gospodarstvu

 Gospodarska klima v Sloveniji je bila februarja 2021 na mesečni ravni višja za 3,3 (naša ocena: 2,6), kar kaže, da se zaupanje v gospodarstvu krepi, predvsem zaradi umika zajezitvenih ukrepov ter pričakovanj o njihovem umiku v prihodnjih tednih. Od dolgoletnega povprečje je bila vrednost nižja za 2,4 odstotne točke, od razpoloženja v februarju 2020, pred izbruhom epidemije, pa nižja za 8,1 odstotne točke. Optimizem v predelovalni dejavnosti in gradbeništvu je bil februarju celo višji kot lani.

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Semafor napovedi

 

Podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme. Preberite več v prilogi spodaj.

  • Razprodaje tekstila in naftni derivati še vedno nižajo cene
  • Sezonsko zaposlovanje prisotno tudi v februarju
  • Optimizem v avstrijski industriji najvišji v zadnjih treh letih
  • Nemška druga objava BDP iz zadnjega četrtletja 2020 nad prvotno oceno
  • Februarsko razpoloženja v Franciji rahlo navzdol
  • Nižja januarska rast posojil v območju evra
  • Dogodki v prihodnjem tednu: razpoloženje v svetovni industriji
Več si preberite v prilogi

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

Weekly Economic Highlights

 

Fotogalerija