Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 23. do 29. januarja 2021

29.1.2021 izpod peresa

Od 23. do 29. jan. 2021

 

Evropska komisija v podaljšanje okvirja pomoči

 

Podpora evropskemu gospodarstvu podaljšana do konca 2021

Evropska komisija se je 28. januarja odločila podaljšati začasni okvir za državno pomoč, sprejet 19. marca 2020 za podporo gospodarstvu ob izbruhu koronavirusa, in sicer do 31. decembra 2021. Prav tako se je odločila razširiti področje uporabe začasnega okvira, in sicer tako, da je povišala zgornje meje, ki so v njem določene, in omogočila, da se do konca naslednjega leta nekateri vračljivi instrumenti pretvorijo v neposredna nepovratna sredstva. Navedeno najavo smo pričakovali in je zelo pozitivna, saj državam spet omogoča več manevrskega prostora pri podpori gospodarstvu. Začasni okvir naj bi sicer prenehal veljati 30. junija 2021, razen za ukrepe dokapitalizacije, ki bi se lahko odobrili do 30. septembra 2021. Po de minimis ukrepih se meja dvigne iz 800.000 na 1,8 mio EUR. Za podjetja, ki jih je kriza zaradi COVID-19 še posebej prizadela in katerih izguba prometa v upravičenem obdobju znaša vsaj 30 % v primerjavi z istim obdobjem leta 2019, lahko država prispeva k delu fiksnih stroškov podjetij, ki jih ne krijejo njihovi prihodki, v znesku do 10 milijonov evrov na podjetje (prej 3 milijone evrov).

Komisija bo državam članicam omogočila tudi, da do 31. decembra 2022 vračljive instrumente (npr. jamstva, posojila, vračljiva predplačila), odobrene na podlagi začasnega okvira, pretvorijo v druge oblike pomoči, kot so neposredna nepovratna sredstva, če so izpolnjeni pogoji začasnega okvira (t. i. debt-to-equity swaps). Taka pretvorba načeloma ne sme presegati novih zgornjih mej za omejene zneske pomoči. Namen tega je spodbuditi države članice, da za pomoč v prvi vrsti izberejo vračljive instrumente.

Decembrska proizvodnja razočarala, poraba nad pričakovanji

Neto proizvodnja električne energije je decembra 2020 znašala 1.456 GWh in se je glede na november 2020 povečala za 3 %, glede na december 2019 pa zmanjšala za 1 %. Medletno je bila proizvodnja v hidroelektrarnah za 6 % manjša, v termoelektrarnah za 13 % večja, v jedrski elektrarni pa za 5 % manjša. Glede na nadpovprečno vodnat december (kot tudi november) smo pričakovali večjo rast proizvodnje v hidroelektrarnah.

Poraba električne energije se je v decembru 2020 v primerjavi z novembrom povečala za 3 % in je znašala 1.224 GWh, medtem ko je bila medletno za 1 % nižja.

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Semafor napovedi

 

Analiziramo še spodaj navedene teme, preberite več v prilogi spodaj

  • Osmi paket z nekaj spremembami, deveti že pred vrati
  • Januarska gospodarska klima v območju evra brez večjih sprememb
  • Decembrski padec v prodaji na drobno manjši zaradi ugodnega koledarskega učinka
  • Heterogenost pri storitvah
  • Dogodki v prihodnjem tednu: prva ocena BDP za leto 2020 v EU-27 in območju evra
Več si preberite v prilogi

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

Weekly Economic Highlights: A gradual reduction in restrictiveness measures

Za predloge in pripombe pišite na

bojan.ivanc@gzs.si

 


Fotogalerija