Analitika GZS

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 14. do 20. sept. 2019

Velik padec zaupanja slovenskih potrošnikov

Razpoloženje potrošnikov se je v septembru poslabšalo že drugi mesec zapored. Tokrat se je poslabšalo kar za 4 odstotne točke in je padlo na raven s konca leta 2016, medtem ko je bilo v letih 2017 in 2018 najvišje v celotnem obdobju, odkar ga spremljamo. Kljub poslabšanju je bilo še vedno višje od dolgoletnega povprečja (za 8 odstotnih točk). Poslabšale so se vrednosti vseh štirih kazalnikov, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov: pričakovanje glede števila brezposelnih za 6 odstotnih točk, glede gospodarskega stanja v državi za 5 odstotnih točk, glede varčevanja za 4 odstotne točke, glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa za 2 odstotni točki. Ključen razlog za poslabšanje razpoloženja je iskati v več negativnih informacijah iz mednarodnega okolja, ki lahko potencialno prizadenejo tudi Slovenijo.

OECD pričakovano bolj pesimističen

V četrtek, 19. 9.,  je OECD objavil jesensko napoved, kjer je znižal oceno svetovne gospodarske rasti za letošnje leto le na 2,9 %. Kar je pri tem pomembno, je višina revizije ali popravka rasti. Ta je bila najvišja za Avstralijo (le 1,7-odstotna rast v 2019), visoka pa še za Brazilijo (0,8 %), Indijo (5,9 %), Mehiko (0,5 %), Savdsko Arabijo (1,5 %) in Južnoafriško republiko (0,5 %). Padec mednarodne trgovine, zabeležen v 2. četrtletju 2019, naj bi tako celo bolj prizadel države v razvoju, prav tako tiste, ki so velike proizvajalke surovin. Rast investicij v državah G20 (20 največjih gospodarstev na svetu) se je upočasnila le na 1 %, kar je bilo najnižje v treh letih. Tudi razpoloženje glede zaposlovanja se je precej poslabšalo. To je povsem skladno z negotovostmi, ki jih povzroča razplet trgovinske vojne. Pomemben je tudi nasvet večjim gospodarstvom: več državnih investicij, in sicer v gradbeno-inženirske objekte, kot so ceste, energetski objekti, čiščenje vod, telekomunikacijsko infrastrukturo in železnice.

Dogodki v tekočem tednu: indeksi nabavnih menedžerjev in gospodarska klima v Sloveniji

V ponedeljek, 23. 9., bo Markit objavil redni mesečni proizvodni indeks nemških nabavnih menedžerjev PMI, ki naj bi bil celo nekoliko slabši od predhodnega meseca (43,5 ). Drugi deli nemškega gospodarstva so v boljši formi, zato naj bi kompozitni indeks celo porasel na 51,7. V Sloveniji bo objavljen indeks cen stanovanjskih nepremičnin v drugem četrtletju, pri čemer pričakujemo umiranje rasti.  V torek, 24. 9., bo objavljen nemški kazalnik poslovne klime IFO, ki naj bi ostal na podobni ravni kot v predhodnem mesecu. V ZDA bo razkrita rast cen stanovanjskih nepremičnin (pričakuje se +2,1-odstotna rast) in zaupanje potrošnikov. V Sloveniji bo objavljen kazalnik gospodarske klime, ki naj bi se pričakovano še nekoliko znižal. V četrtek, 26. 9., bo v ZDA objavljen podatek o novih prosilcih za denarno pomoč v primeru brezposelnosti, pri čemer naj bi se to število še naprej zmanjševalo. V Sloveniji bodo objavljeni julijski podatki o gibanju prihodkov pri storitvah. V petek, 27. 9., bo gibanje naročil pri investicijskem blagu (brez letal) v ZDA pokazalo najverjetneje simbolično rast.

Semafor napovedi
Napoved 1: 80-odstotna, da bo septembrski nemški proizvodni PMI med 43 in 45, kompozitni pa med 51,4 in 51,9 (NOVO).
Napoved 2: 70-odstotna verjetnost za medletno rast cen rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji v 2. četrtletju 2019 med 7 in 9 % (NOVO).
Napoved 3: 40-odstotna verjetnost za uvedbo ameriških carin na določene evropske izdelke do konca 2019 (20 o. t. nižje).

 Več in podrobneje v prilogi

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.