Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 22.-28. jun. 2019

Nemški industrialci v skrbeh, trgovci povsem nasprotno

Junijski kazalnik gospodarske klime v Nemčiji, ki ga izračunava inštitut IFO, je pokazal zmerno znižanje njegove vrednosti, ki je sedaj najnižja od novembra 2014. Predvsem so se poslabšali prihodnji izgledi, medtem ko se je ocena tekočih poslovnih razmer celo nekoliko izboljšala. V trgovini se je optimizem celo še okrepil, medtem ko je v gradbeništvu nekoliko upadel, čeprav je ostal zgodovinsko zelo visoko. Poslabšale so se predvsem razmere v predelovalnih dejavnostih, nekoliko tudi v storitvenih dejavnostih.

Ozko usmerjeni ukrepi proti EU verjetnejši

Napetosti med ZDA in EU so se zopet povečale, saj je ameriški predsednik v intervjuju za Fox televizijo okrcal šibak evro, ki spodbuja izvoz v ZDA, nemška vozila, ki uživajo nižje carine kot ameriška na evropskem trgu (kar pa ne velja za enoprostorce), plinovod Severni tok 2 ter napad na ameriške tehnološke gigante, ki so morali plačati kazni zaradi svojega delovanja na evropskem trgu. Do sedaj se je ameriški predsednik vedno umaknil, če so delniški trgi močno upadli. Zato je verjetno, da bo ciljal na usmerjene sankcije. Ena od možnosti bi bila uvedba carin na nemška luksuzna vozila ter proti državam, ki podpirajo Severni tok 2. Evropski svet je ponovno aktiviral rusko članstvo v tej organizaciji. Italija je ena od večjih članic, ki podpira tudi umik sankcij proti Rusiji, podobno razmišljajo tudi v Nemčiji. Na drugi strani Poljska in večina držav bivše Sovjetske zveze nasprotuje normalizaciji odnosov. S članstvom v Evropskem svetu lahko ruski državljani sicer vložijo pritožbe pred Evropskih sodiščem za človekove pravice, medtem ko večjih ugodnosti članstva ni.

Dogodki v naslednjem tednu: predelovalne dejavnosti na tapeti

V ponedeljek, 1. julija, bodo objavljeni podatki o ISM indikatorju v predelovalnih dejavnostih v ZDA ter indeks nabavnikov v Nemčiji in Združenem kraljestvu. V torek, 2. julija, bo objavljen kitajski storitveni indeks Caixin, ki bo podal sliko o gibanju storitvene prodaje. Dan kasneje bodo na voljo podatki o zaposlenosti v ZDA. V petek, 5. julija, bodo na Japonskem objavljeni vodilni indikatorji, v Nemčiji pa podatki o industrijski proizvodnji. V Sloveniji pomembnejših objav  naslednjem tednu ne bo, z izjemo gibanja cen v juniju, in sicer v petek.

Semafor napovedi
Napoved 1: 70-odstotna verjetnost za rast plač v sektorju država v 2019 med 6 in 7 %  (nespremenjeno).
Napoved 2: 60-odstotna (prej: 80 %) verjetnost, da ameriška centralna banka zadrži aktualno obrestno mero nespremenjeno do konca 2019, 30-odstotna, da jo zniža (NOVO).
Napoved 3: 70-odstotna (dvig za 10 odstotnih točk) verjetnost za uvedbo ameriških sankcij na določene evropske proizvode do avgusta 2019 (NOVO).

Več informacij je na povezavi

Fotogalerija