Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 1. feb. 2019

Italija v recesiji?

Četrtkova preliminarna objava BDP za nekaj ključnih držav območja evra je medijsko odmevala predvsem zaradi tega, ker je Italija vstopila v tehnično recesijo. Če smo povsem natančni, gre za zorni kot, saj je bila medletna rast v obeh zadnjih četrtletjih pozitivna; tudi zaradi ugodnega koledarske učinka (2 delovna dneva več v zadnjem četrtletju 2018 kot v predhodnem obdobju v 2017). Zaradi naše ocene, da gre bolj kot ne za del statistične napake ter da gospodarska rast ostaja anemična, nad objavo nismo presenečeni. Nekateri vodilni indikatorji so namreč nakazovali na tak razplet. Več v prilogi.

Brexit čedalje bolj kaotičen

Medijske objave ter uradna komunikacijska sporočila o brexitu so vse bolj zmedene. Britanska stran želi obnovo pogajanj, medtem ko jo evropska stran zaenkrat zavrača. Osrednje odprto vprašanje je revizija mejnega dogovora z Irsko, ki bi lahko povzročila velike težave za notranji evropski trg (možnost zlorab). Več v prilogi. 

Dogodki v naslednjem tednu: veliki dialog v Franciji

Macronova obljuba volivcem o velikem javnem dialogu o reformah v državi bi lahko vodila do referenduma v maju ali znižanja števila poslancev. Vsekakor politična negotovost v Franciji ne bo delovala pozitivno na rast v območju evra. Nemška razprava o zapiranju termoelektrarn in združitev dveh nemških investicijskih bank še vedno odmevata v Evropi ter prinašata mešane odzive. Več v prilogi. 

 

Celoten sklop si preberite v prilogi.

Fotogalerija