Ohlajanje svetovnega gospodarstva spreminja pravila igre.

Ohlajanje svetovnega gospodarstva spreminja pravila igre

Poslabšanje razmer v svetovnem gospodarstvu napoveduje zahtevnejše čase za slovenske izvoznike. Pesimizem odraža tudi napoved OECD, ki državam svetuje povečanje javnih investicij.

Priporočeno poslovno orodje zaposlenih v kontrolingu, financah, upravi in nadzornih svetih.

Izšla je prva številka revije Glas gospodarstva plus - april 2016,ki je naslednica revije Konjunkturna gibanja. Slednja je vsebinsko in oblikovno preoblikovana, z obogatenimi vsebinami. V reviji analizam dodajamo napovedi in nasvete, s čimer želimo čim širšemu krogu bralcev še bolj približati uporabne poslovne informacije in s tem dvigniti kakovost vaših poslovnih odločitev.

OECD je precej poslabšal gospodarsko napoved za evroobmočje, ter znižal oceno gospodarske rasti za 0,4 odstotne točke. Aktualna mnenja industrialcev niso veliko boljša, kar kaže indeks nabavnih menedžerjev (PMI). Vrednost kompozitnega indeksa PMI za evroobmočje se je februarja znižala na 52,7 točke, potem ko je bila januarja pri 53,6 točke. To je najnižja vrednost v zadnjih trinajstih mesecih. Proizvodni PMI (indeks nabavnih menedžerjev za evroobmočje), ki nakazuje zgolj zdravje industrije, se je februarja znižal na 51,9 točke, potem ko je bil januarja še pri 53,4 točke.

Evropsko konjunkturo tako zdaj podpira domači trg, predvsem gospodinjstva in delno zasebne investicije. Na to vpliva višji razpoložljiv dohodek gospodinjstev zaradi nižjih cen energentov, poceni posojila ter visoki dobički podjetij, ki omogočajo investicije z lastnim denarnim tokom.

Tudi v ZDA gre industriji najslabše v zadnjih treh letih, zato se pričakuje, da bo ameriška centralna banka vsaj začasno počakala z dvigi centralne obrestne mere. To je razlog za oslabitev razmerja med dolarjem in evrom (padec dolarja) v zadnjih mesecih.

Slabši pogoji za slovenske izvoznike
Proizvodni PMI za Slovenijo je februarja močno upadel pod vrednost 50, in sicer na 42,9 točke, kar nakazuje na slabše pogoje za naše izvoznike. Pričakovanja za posamezne mesece močno nihajo, kar odraža majhnost slovenskih podjetij in njihovo strukturo v verigi dodane vrednosti. Omenjeno nihanje kljub temu kaže na ohlajanje razmer na ključnih izvoznih trgih, kot so Nemčija, Italija in Avstrija. Rast naj bi tako bila pozitivna, vendar nižja kot v 2015. 
V
eč v reviji glas gospodarstva plus.

Ne prezrite še:

  • Nevarna razmerja v svetu
  • Nafta - Usoda cen v rokah Savdijcev. 
  • Jeklo - z nišnimi izdelki na jeklarski trg
  • Velika Britanija - Avtogol Brexit: stresel bi Britanijo in EU
  • Nemčija - Kolikšno rast prinašajo Nemcem begunci?
                      - Nemške denarnice se počasi spet odpirajo
  • Italija - Večja poraba dober obet za slovenski izvoz 
  • Hrvaška - Razpisi priložnost za slovenska podjetja
  • Poljska - Vabljiva lokacija za proizvodnjo
  • Rusija - Prednost: proizvodno podjetje s sedežem v Rusiji
  • Brazilija - 200 milijonski trg s potencialom za rast
  • Indija - Indija z višjo rastjo kot Kitajska

 

Več o Glasu gospodarstva plus 

Fotogalerija