Zapri

 



Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 22.-28. jun. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 22.-28. jun. 2019

Napetosti med ZDA in EU so se zopet povečale, saj je ameriški predsednik v intervjuju za Fox televizijo okrcal šibak evro, ki spodbuja izvoz v ZDA, nemška vozila, ki uživajo nižje carine kot ameriška na evropskem trgu (kar pa ne velja za enoprostorce), plinovod Severni tok 2 ter napad na ameriške tehnološke gigante, ki so morali plačati kazni zaradi svojega delovanja na evropskem trgu. Do sedaj se je ameriški predsednik vedno umaknil, če so delniški trgi močno upadli. Zato je verjetno, da bo ciljal na usmerjene sankcije. Ena od možnosti bi bila uvedba carin na nemška luksuzna vozila ter proti državam, ki podpirajo Severni tok 2. Evropski svet je ponovno aktiviral rusko članstvo v tej organizaciji. Italija je ena od večjih članic, ki podpira tudi umik sankcij proti Rusiji, podobno razmišljajo tudi v Nemčiji. Na drugi strani Poljska in večina držav bivše Sovjetske zveze nasprotuje normalizaciji odnosov. S članstvom v Evropskem svetu lahko ruski državljani sicer vložijo pritožbe pred Evropskih sodiščem za človekove pravice, medtem ko večjih ugodnosti članstva ni.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 16.-22. jun. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 16.-22. jun. 2019

V maju je bilo število gradbenih dovoljenj za stavbe (poslovne in stanovanjske) medletno (glede na maj 2018) nižje za 12 %, vendar naj bi bila njihova površina (precej bolj relevanten podatek) višja za skoraj šestino. Pri tem pa naj bi bila površina novih stanovanj nižja za 4,8 %, kar pomeni, da naj bi rast izhajala predvsem iz poslovne gradnje. Stanovanjska gradnja tako kljub rasti cen nepremičnin ostaja anemična, kar je predvsem povezano z dolgotrajnimi postopki pri umeščanju objektov v prostor ...

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 9. do 15. junija 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 9. do 15. junija 2019

Aprilska rast industrijske proizvodnje v predelovalnih dejavnostih je ostala visoka (+6,4 % glede na isti mesec lani) in se je v prvih štirih mesecih povečala za 5,2 %. V oskrbi z energenti je bila rast nižja (+1,2 %), kar je predvsem odražalo padavinsko bolj suh začetek leta, medtem ko bodo majski podatki o proizvodnji iz hidroelektrarn najverjetneje nadpovprečni. Realni prihodki v predelovalnih dejavnostih so bili tako v štirih mesecih 2019 medletno višji za 4,2 %. Zelo visoko rast v zadnjih mesecih je bila zabeležena v dejavnostih visoko tehnološko zahtevnih proizvodov (+8,9 %), medtem ko je bila najnižja v srednje visoko tehnološki proizvodnji, kjer je umeščen pretežni del avtomobilske verige (+3,1 %). Pri srednje nizko in nizko tehnološko zahtevni proizvodnji je bila rast med 5 in 6 %.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 2. do 8. junija 2019

Po šibki marčevski rasti izvoza blaga (+2,9 %), ki je bila posledica drugačne razporeditve delovnih dni v letih 2017 in 2018, je bila aprilska rast po pričakovanjih visoka. Izvoz blaga je bil medletno višji za 13 %, v prvih štirih mesecih za 10 %.