Zapri

 



Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 16.-22. feb. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 16.-22. feb. 2019

V območju evra se je optimizem v storitvenem delu gospodarstva nekoliko okrepil, medtem ko je v industriji prvič po petih letih in pol upadel pod vrednost 50, kar pomeni krčenje industrijske proizvodnje. Zaposlenost se kljub temu še povečuje, predvsem v storitvenem delu gospodarstva, medtem ko v proizvodnji ostaja nespremenjena. Svetovni kazalnik gospodarske klime nemškega inštituta IFO je pokazal, da se je gospodarsko razpoloženje v 1. četrtletju 2019 najbolj izrazito poslabšalo v razvitih gospodarstvih: v EU ter tudi v ZDA. Ohladitev je zajela tudi bližnji vzhod in severno Afriko, medtem ko je razpoloženje v drugih državah v razvoju ostalo nespremenjeno. V Nemčije se najverjetneje obeta sprememba ustave, ki bo zvezni vladi omogočila določeno sofinanciranje javnih storitev in politik, ki so bile do sedaj v strogi pristojnosti dežel.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS,15. feb. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS,15. feb. 2019

Decembrski prosti padec industrijske proizvodnje nad pričakovanji. Medletni padec industrijske proizvodnje v decembru v območju evra je bil pričakovan, vendar je globina padca vseeno presenetila (-4 %). Pojavljajo se ugibanja, ali Kitajska ne poskuša že uravnotežiti svojega presežka v blagovni menjavi z ZDA z večanjem uvoza ameriških izdelkov, ki sicer konkurirajo z evropskimi (so njihovi bližnji substituti). Na ta način bi lahko s konkretnimi številkami ameriški strani pokazali, da imajo voljo ter moč, da spodbudijo kitajske družbe k večjemu nakupu ameriških izdelkov. Čakajoč na novo dozo kitajskih spodbud za domačo rast pa si preberite v prilogi.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 7. feb. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 7. feb. 2019

Podatki o blagovni menjavi Slovenije za mesec december so bili pričakovano šibki. Izvoz je bil medletno višji le še za 2 %, uvoz pa za 6 %. V prihodnjih mesecih pričakujemo, da bo rast izvoza znašala med 3-4 %. Ocenjujemo, da bi lahko bil izvoz avtomobilske verige v kakšnem mesecu celo medletno negativen, saj so bili januarski podatki na evropskem nivoju v tem sektorju najslabši v zadnjih šestih letih. Evropska komisija v najnovejši napovedi ocenjuje, da naj bi slovenski BDP v letošnjem letu zrasel za 3,1 %, kar je za 0,2 odstotni točki manj, kot so to predvideli v lanski jesenski napovedi.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 1. feb. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 1. feb. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomist GZS si preberite naslednje rubrike: Italija v recesiji?; Slovenski izvozniki lani s krepko rastjo izvoza v Italijo; Brexit čedalje bolj kaotičen; Dogodki v naslednjem tednu: veliki dialog v Franciji ter TOP 3 aktualne napovedi.