Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 6. do 12. februarja 2021

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 6. do 12. februarja 2021

Pri pravnih osebah je bil obseg prejemkov na transakcijske račune v 2020 za 11 % in pri samostojnih podjetnikih za 20 % nižji kot leto prej. To je skladno z našimi pričakovanju, da je pandemija v večji meri prizadela malo gospodarstvo, tudi zaradi njegove večje storitvene naravnanosti. Prav tako je verjetnost opravljene storitve in neizdanega računa večja pri manjših subjektih, kar pojasnjuje del razlike v padcu. Ob tem je zanimivo predvsem dejstvo, da so bili v 2020 pri pravnih osebah prejemki višji od izdatkov v višini 3,7 mrd EUR, medtem ko so bili v 2019 prvi nižji od drugih za 0,5 mrd EUR.

Weekly Economic Highlights: Flexibility in restrictiveness measures as the name of the game

Weekly Economic Highlights: Flexibility in restrictiveness measures as the name of the game

The latest European sector PMI data showed rising output in nine out of 20 monitored sectors in January, the same total as in November and December. Of these, all were located in manufacturing except Banks, which was ranked fifth overall. There were signs of a widespread slowdown in manufacturing output growth by sector, while in services a number of sectors registered faster declines in January. The seven segments registered weaker rates of expansion than in December: Machinery & Equipment, Chemicals, Metals & Mining, Automobiles & Auto Parts, Construction Materials, Forestry & Paper Products and Technology Equipment.

Cene svetovnih surovin v 2020 in napoved za 2021

Cene svetovnih surovin v 2020 in napoved za 2021

Cene surovin v 2020 z močnimi padci in vzponi. Po strmem padcu v začetku leta 2020, zaradi pandemije COVID-19, so v drugem polletju 2020 skoraj vse cene surovin znatno porasle. Napoved cen surovin ostaja izjemno negotova, ker so cene odvisne od trajanja in resnosti pandemije in hitrostjo razvoja in distribucije cepiva kot tudi od klasičnih dejavnikov ponudbe in povpraševanja. Predvideva se rast cen energetskih in ne-energetskih surovin.

Tekoča ekonomska gibanja v številkah - Zahodni Balkan

Tekoča ekonomska gibanja v številkah - Zahodni Balkan

Si želite pridobiti nov četrtletni prikaz "Tekoča ekonomska gibanja v številkah - Zahodni Balkan. Vsebuje glavne ekonomske in gospodarske kazalce za šest držav Zahodnega Balkana. Naročite se preko e-brezplačnega izvoda.

Makroekonomska napoved 2020-2022

Makroekonomska napoved 2020-2022

Okrevanje v 2021 naj bi bilo v Sloveniji krepko, saj pričakujemo 5-odstotno gospodarsko rast. Pri tem smo upoštevali, da je bil padec ekonomske aktivnosti v Sloveniji največji v 2. četrtletju 2020 (13-odstotni padec BDP), medtem jo bo v 4. (2020) nekje pri 7 do 8 odstotkih. V začetku leta 2021 bodo negativne posledice epidemije blažili še ukrepi fiskalne politike (fiskalni paketi pomoči), denarne politike (ugodni pogoje financiranja) ter povečan priliv EU sredstev.