Zapri

 



Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 30. marca do 5. aprila 2019

Nemška nova naročila navzdol, tekoča industrijska proizvodnja stabilna

V svetovnem poslovnem tisku je močno odmeval februarski padec novih naročil v nemški predelovalni industriji, ki se je še poglobil (-8,4 %) glede na januarskega (-3,6 %, oboje medletno). Naročila iz drugih držav (izven območja evra) so se znižala trikrat bolj kot iz območja evra. Prav tako so bili pod večjim pritiskom proizvajalci trajnih dobrin (avtomobilisti).

 Optimizem v svetovnem gospodarstvu ponovno višji

Optimizem v svetovnem gospodarstvu se je marca zopet okrepil, in sicer predvsem zaradi večjega optimizma v storitvenih dejavnostih, kjer je bila raven poslovanja na 4-mesečnem vrhu. Finančne in poslovne storitve so izkazovale največ optimizma.

 Britancem še eno leto več?

Kot kaže, se bomo o brexitu še veliko pogovarjali. V medijih se omenja možnost, da bi bilo Združenemu kraljestvu namenjeno še 12 mesecev za ratifikacijo izstopne pogodbe. S tem bi se lahko politična slika v britanskem parlamentu spremenila. Na ta način bi se znižal pritisk, da britanska stran sprejme odločitev do 12. aprila.

 Trgovinska pogajanja še brez pravih rezultatov

V medije so že nekajkrat prišle novice o skorajšnjem dogovoru ZDA in Kitajske, vendar oprijemljivih dokazov o temu še ni bilo. Na drugi strani Francozi pred Evropsko komisijo izražajo zadržke pri zniževanju carin na nekatere ameriške industrijske izdelke, kar bi lahko povečalo verjetnost za negativen odgovor iz Washingtona.

Več v prilogi

Fotogalerija