Zapri

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 23.-29. mar. 201

Srednjeevropski plačni bum

Dunajski inštitut za mednarodne ekonomske študije (WIIW) je 27. marca objavil svežo napoved za 23 gospodarstev srednje, južne in vzhodne Evrope. V njem ugotavlja, da naj bi bile rasti v naslednjih 2-3 letih nižje. V tej skupini držav bo nekoliko pričakovano rast nadpovprečna v državah, kjer je stopnja razvitosti najnižja (Kosovo, Albanija in Moldavija), medtem ko bo najpočasnejša v Rusiji, Belorusiji in Turčiji. Glavna nevarnost za upočasnjevanje rasti predstavljajo ameriški protekcionizem, brexit in šibka dinamika v območju evra. V skupini srednjeevropskih držav Sloveniji napovedujejo 3,2-odstotno rast v 2019 in 3-odstotno v 2020. Pri tem je pomembno, da naj bi imela Slovenija še vedno daleč največji presežek na tekočem računu (med 6 in 7 % BDP), kar pomeni, da bo izvozna konkurenčnost ostala visoka.

Rast cen v 2019 blizu 2 %

V marcu so bile cene za 1,6 % višje kot v lanskem letu, od tega blago za 0,9 % in storitve kar za 3,2 %. Pričakovano so se najbolj zvišale cene v dejavnostih, ki so vezane na cene energentov ali pa je delež plač v končni prodaji visok (izobraževanje, turizem). 

Dogodki v tem tednu: indikatorji v ZDA in Nemčiji

V sredo (3. 4. ) bo vredno spremljati globalni kazalnik razpoloženja sektorjev, ki ga bo objavila banka JP Morgan. Med ostalimi podatki velja izpostaviti še gibanje proizvodnih naročil v Nemčiji, industrijskega sentimenta v ZDA (ISM), korejskega izvoza in ameriške prodaje na drobno.

več v prilogi.

 


Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.