Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 9.-15. mar. 2019

Brexit ostaja neznanka

V torek, 19. marca, naj bi se britanski parlament odločil, ali bo obdobje negotovosti podaljšano ali pa bodo Britanci celo morali na evropske volitve v Evropskem parlamentu v mesecu maju. Verjetnost, da se negotovost o prihodnjem dogovor podaljša, se je zdaj precej povečala, kar pomeni, da se bomo najverjetneje izognili trdemu brexitu oziroma najslabšem možnem scenariju.

Ameriški kongres pripravlja nov sveženj sankcij

Ameriški kongres naj bi pripravljal nove sankcije proti Rusiji (zaradi zasedbe dela Ukrajine), ki naj bi bile usmerjene tudi proti evropskim družbam, ki z ruskimi podjetji že poslujejo. 


Nove ideje o regulaciji bank

Ideje o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank še niso povsem zamrle. Cerberus, velik delničar (sicer sklad zasebnega kapitala iz ZDA) v obeh bankah je zdaj izrazil naklonjenost k združitvi. 

Palermo novo kitajsko okno v Evropo?

Sodelovanje med Italijo in Kitajsko je kot kaže prešlo že na operativno raven, saj se omenja več kot 50 projektov. Eden izmed pomembnejših je 5-milijardna investicija v pristanišče Palermo, ki naj bi poleg Pireja postalo pomembno vozlišče za kitajsko blago. 

Več v prilogi


Fotogalerija