Izpod peresa glavnega ekonomista GZS,15. feb. 2019

Decembrski prosti padec industrijske proizvodnje nad pričakovanji

Medletni padec industrijske proizvodnje v decembru v območju evra je bil pričakovan, vendar je globina padca vseeno presenetila (-4 %).  Pojavljajo se ugibanja, ali Kitajska ne poskuša že uravnotežiti svojega presežka v blagovni menjavi z ZDA z večanjem uvoza ameriških izdelkov, ki sicer konkurirajo z evropskimi (so njihovi bližnji substituti). Na ta način bi lahko s konkretnimi številkami ameriški strani pokazali, da imajo voljo ter moč, da spodbudijo kitajske družbe k večjemu nakupu ameriških izdelkov. 

 Čakajoč na novo dozo kitajskih spodbud za domačo rast

Na Kitajskem so prvič v sedmih letih znižali obdavčitev posameznikov, in sicer z dvigom splošne olajšave in možnosti uveljavljanja določenih izdatkov za namen zniževanja obdavčljive osnove.  Domači kitajski ekonomisti (denimo Song Kun) sicer ocenjujejo, da so ti ukrepi premalo ambiciozni in preveč dvoumno definirani. Znatnega ohlajanja gospodarske rasti na Kitajskem v kratkem vseeno ni pričakovati, saj je bil januarski uvoz nafte 5 % višji, plina 26 %, bakra 15 % in premoga 20 % (vse medletno).

 Semafor napovedi

50-odstotna verjetnost, da bo rast industrijske proizvodnje v Sloveniji med 2 in 3 % v 2019 (pol manj kot smo ocenjevali v naši jesenski napovedi 2018).

Več v prilogi

Fotogalerija